14. 7. 2011.

Spageti so peceni piperki

Eh ... mnogu e zesko... Vo leto e zesko i vlazno tuka vo Genova, najverojatno poradi isparuvanjeto na moreto i gustata suma od okolinata. No, ima malku spas popladne koga zaminuvam na kapenje i razladuvanje ... Vo leto i zelbata za jadenje e namalena a, uste poveke e namalena i voljata da se gotvat komplicirani jadenja. Vo Italija vo leto voobicaeno se podgotvuva "Ladna pasta". Toa znaci deka na svarenata pasta i se dodavaat ladni sosovi i salsi koi se cuvaat vo friziderot do momentot na zacinuvanje na pastata. 
Letnata pasta koja deneska vi ja pretstavuvam e mojata silna strana pri podgotovkata na italijanskite specijaliteti so pasta i sekoj sto ja jadel mi upatil golemi komplimenti. Glaven protagonist na receptot se piperkite, slicni na makedonskite baburi ili bambarki. Za dve lica se potrebni slednite sostojki:

  • 2-3 bambarki so zolta i crvena boja / 
  • 1-2 cesninja od luk / vo zavisnost od nivnata golemina
  • magdonos / kolku sto preferirate
  • 2-3 lazici maslinovo maslo
  • 125 g mozzarella 
  • sol i biber
  • luto piperce / fakoltativno, vo prav ili tolceno

Realizacija:
Piperkite se pecat na tava, plotna ili vo rerna. Se stavaat vo zatvoren sad da se ispotat za podobro da se izlupat. Se lupat i cistat i se secat na tenki lenti.
Se stavaat vo prikladen sad, im se dodava sol, maslo, magdonos i se zatvoraat. Se ostavaat vo frizider do momentot na jadenjeto na pastata. Pred varenjeto na pastata se vadi sadot od frizider i mu se dodava sitno seckaniot luk. Kako pasta najcesto se koristat spageti so pogolema dimenzija koi se varat "Al dente" . Varenite spageti se cedat i dodavaat vo sadot so piperkite i parcinjata od mozzarella (ili nekoj drug vid pomek kaskaval koj sto bi se stopil malku od toplata pasta), se narosuva crn biber. I gotovo e ... site na masa, se jade  prekrasna i ednostavna porcija od spageti so piperki,  polna so aroma!!! Na zdravje i Buon appetito!!!

Нема коментара: