11. 7. 2011.

Polneti piperki so jacmen na mediteranski nacin

Alternativa za polneti piperki so meleno meso.
Ova jadenje e pretstavnik na mediteranskiot nacin na ishrana koj sto nutricionistite od zapadniot svet go proteziraat. Toa znaci: mnogu zelencuk, malku meso ili kaskaval/sirenje, dovolno jaglenohidrati i neodminlivoto maslinovo maslo.
Za podgotovkata na ova jadenje se upotrebuvaat slednite
Sostojki za 2 lica: 
  • 3 piperki (od tipot bambarka)
  • 100 g jacmen rafiniran
  • 300 g domatno pire
  • maslinki / sitni so nezen miris
  • luto tolceno piperce /malku
  • 1 cesne luk
  • 1 glavica kromid / mala
  • 1/2 casa belo vino
  • 1l corba od kocka
  • bosilok svez / so jadri listovi
  • maslinovo maslo
  • 20 g polu-sezonski kaskaval / vo Mk pretezno se takvi
  • 20 g parmidzano ili parmezan
  • sol i piper
Realizacija: 
Napravete corba od vegetalna kocka. Podgotvete go sosot so maslo, luk, domatno pire, piperce, svez bosilok, sol i maslinki na voobicaen nacin, varejki go kuso vreme.
Isplaknete go jacmenot, isprzete go iseckaniot kromid, neutralizirajte go so beloto vino i varete go so corbata od kocka okolu 20-25 minuti. Procedete go, no del od corbata socuvajte ja za slednata faza.
Koga jacmenot e mlak izmesajte go so sosot od domati i maslinki.
So ovaa smesa napolnete gi prethodno izmienite, iscisteni od smecinjata piperki, narosete izmelen crn biber, pokrijte gi so parcinja od kaskaval i iskinat bosilok i polijte gi malku so maslinovo maslo. Pokrijte gi so nivniot goren isecen del i stavete del od jacmenovata corba vo tavata.
Tavata ja zatvorate so aluminiumska folija i ja stavate vo rerena na 200°C okolu  polovina cas.
Potoa ja vadite folijata i prodolzuvate so pecenjto uste 20-tina minuti, dodeka dobro ne se ispecat i malku podgorat.
Se sluzat mlaki, pridruzeni so casa izladeno belo ili roze vino. Dobar apetit i na zdravje!!! 

Нема коментара: