Za da se podgotvi potrebni se slednite :
Sostojki:
- 100 gr seker
- 60 g brasno
- 50 gr skrob od kompir ili niseste
- 2 jajca
- 1/2 lazice prasak za pecivo
- 250 g cresi (da ne bidat nitu premnogu tvrdi, nitu premnogu zreli, preseceni na polovina i bez semka
- 100 gr puter
- modla od silikon (ili bilo kakva)
Realizacija: Crešitete se mijat, secat na polovina, semkite se ostranuvaat. Na jajcata im se oddeluvaat zolckite od belkite. Vo zolckite se dodava šeḱerot i se mesa so mikser do dobivanje na mazna i omogena smesa . Dodajte go brašnoto i nisesteto i prodolži so mešanje.
Vo meguvreme vo sad se topi puterot i se vklucuva rernata na 180°C. Stopeniot puter i kvasecot gi dodavete vo smesata so postojano mesanje uste nekolku minuti. Belkite se matat kako sneg i se dodavaat na smesata so vnimatelno mesanje. Smesata se stava vo kalapot od silikon i se redat cresite . Se pece vo rerna okolu 40 minuti. Izladeniot plumcake se posipuva so seker vo prav.
Нема коментара:
Постави коментар