2. 3. 2011.

Прженици ала Џенова

Овие се типични  прженици што се прават во Џенова и кои можат да се прават во солена или слатка варијанта ако се направи замена на сол со шеќер.

Состојки:

- 1 /2 кг брашно
- 2 жолчки од јајце
- Сол (по вкус)
- квасец 1 пакетче
- масло

Измешајте брашно со вода се додека не се добие амалгам од тесто што ќе биде „доволно„ течно.
Тестото го подготвувате неколку часа пред времето за пржење.
Го ставате маслото да се згрева и во тестото додавате малку сол,  пакетче квасец и две жолчки од јајце.

Добро промешајте и почнете да ставате една по една лажица во маслото. 

Прженициве многу се вкусни но, истотака се и многу мрсни и брзо заситуваат. Можеби затоа најчесто се подготвуваат на народните собирања, саеми и празници.
Препорака: За 2-3 члена доволна е половина доза од напишанава. 

Пржениците треба да добијат заруменета боја од двете страни и со лажица со дупки или пинцета се вадат од маслото и се ставаат на кујнска хартија која што го впива мрсно. Се посолуваат и сервираат топли.

Нема коментара: