3. 3. 2011.

Пудинг со чоколаден крем



За 4-6 лица
Силиконски калап за пудинг

Состојки
500 мл млеко
150 гр свежа крем павлака/пана
12 гр на желатински ленти
150 гр шеќер
70 g крем од лешник

Подготовка
Во сад се топли млекото со шеќерот. Се трга на страна од топлината и во него се раствора веќе омекнатиот желатин во ладна вода. Промешајте и додадете го кремот од лешник и оставете нека се излади.
Штом смесата ќе почне да се згуснува со миксер изматете ја свежата крем павлака. Ставете ја во смесата мешајќи внимателно. Истурете ја смесата во силиконскиот калап и оставете го пудингот најмалку 6 часови во фрижидер.
Декорирајте со т.н. лушпи од чоколада и лешници.
Ова е оригиналниот рецепт за пудинг со крем од лешници.
Наместо крем од лешник можете да користите чоколаден крем како што го направив јас за пудингот на сликата кој има изглед на „чиз кејк“ (cheese cake) . Калапот беше малку поголем и затоа додадов еден слој бисквити „пишкоти“ малку натопени во кафе. За декорација го поросив со лушпи од чоколадо и бадеми.

Нема коментара: