1. 3. 2011.

Лигуриски лаги

Во Италија „Карневалот„ е највеселата паганска манифестација на годината. Најмногу е очекувана од децата кои маскирани шетаат по градските улици но, има и многу карневалски вечери за возрасните кога можат трансгресивно да се облечат. Карневалските меанифестации ги обојуваат и развеселуваат улиците на италијанските градови. Секоја шега направена за време на карневалот е добредојдена и се чувствува забава насекаде во деновите на оваа манифестација.
Главни протагонисти за време на карневалот се Италијанските десерти и тоа оние пржените. Сите горе долу се направени од исти состојки, но имаат различни имиња во зависност од регионот . Во Ломбардија се познати како „муабети“, во Тоскана „партали„ , во Лигурија „лаги“ , „замрзнатини“ во Емилиа, „кростоли“ во Тренто ... Па , ете убава идеја сите да се фатиме за тавата и да правиме пржени италијански слатки ... и Добар Карневал на сите!!!

Состојки
- Брашно 350 g.
- Јајца 2
- Путер 50 g.
- 3 лажици шеќер
- Рендана кора од 1 лимон
- Млекото 1 чаша (за замесувањe)
- Масло за пржење
- Шеќер во прав
- Сол

Ставете го брашното со малку сол врз масата, направете кратер, во центарот ставете го шеќерот, јајцата, путерот и полека мешате со млеко. Работите полека врз тестото и додавајте брашно според потреба, месите се додека не добиете убава мазна и сјајна топката. Оставете ја топката од тесто да стои околу 1 час покриено со крпа за садови. Потоа израмните го тестото со сукалка додека не добиете тенка кора. Со сечалката со запци кората се сече за да се добијат подолги ленти со ширина од 3 до 4 см . Потоа, лентите се сечат на помали парчиња долги околу десеттина сантиметри во кои се прави рез во средината. Пржете ги парчињата во врело масло се додека не добијат светло кафена боја и треба да бидат крцкави. Испрежените лаги ги ставате на хартиена крпа за да се отстрани вишокот на масло.
Посипете со шеќер во прав и тоа е се за лагите. Се сервираат топли или ладни.

Нема коментара: