Postojat mnogu varijanti na Gaspacho a, za ovaa sto jas ja pretstavuvam vi trebaat ovie
SostoJki:
- 5-6 zreli domati
- 2 parcinja leb (okolu 40-50 g)
- 1 mala gl. kromid
- 4 lazicinja ocet / jas upotrbiv jabolkov
- 2 tikvicki mali
- 2 morkova
- 8 livcinja od menta (nane)
- maslinovo maslo
Potopete domati vo vrela voda za 30-tina sekundi i vednas prefrlete gi vo studena (so mraz) voda. Domatite se lupat, se seckaat na parcinja i se stavaat vo sad zaedno so iseckan i posolen kromid, parcinja od leb bez korka, no navlazneti so ocet, livcinja od menta i se drobi so blenderot .
Se miksira se dodeka ne se dobie corbesta smesa, se prilagoduva sol, crn biber i maslinovo maslo i dobro se izmesuva. I ... voilà (vuola) vasiot osvezuvacki Gaspacho e gotov da se stavi vo prikladen sad i da se ostavi dobro da se izladi.
Mozete da go posluzite samo nego so parcinja od leb ili kako dodatok na riba przena vo tava so vino, magdonos i maslinki. Moze da pridruzuva i nekakvo meso, peceno na skara ili vo rerna ...no ovaa varijanta ne e bas ligt i jas ne ja preporacuvam!
3 коментара:
Odlicen recept, bravos.. bas za zeskovo vreme! Ti blagodaram za tvojot trud. Gledam deka nikoj od makedoncite ne ti zablagodaruva ili pak da ti ostavat edno cingelce!!! Ne zameruvaj tolku ni e kulturata!!!
Vi blagodram. Ne znam dali e do kulturata ili do nesto drugo no nikako posetitelite na blogov da napisat nesto..bilo sto! Sega ostavenjeto na komentar e mnogu lesno. Dovolno e da se izbere "postavi komentar" i co eden klik vo krugot dolu toa moze da se stori kako anonimen.
Постави коментар