10. 7. 2011.

Laden krem od tikvicki vo dve aromi

Dobro ... znam deka podolgo vreme me nema, no pisuvanjeto na dva bloga odzema mnogu vreme. Ne znam dali znaete, no vodam blog i na italijanski jazik : www.menuitaly.blogspot.com 
So denesniov post ke se obidam da gi povrzam dvata bloga: 1)Menu Italia (na makedonski jazik) i 2)Menu Italy (na italijanski jazik). Kako ke go izvedam toa i dali ke bide uspesno ke vidam od posetenosta i komentarite koi gi ocekuvam od vas, moite followers (sledbenici). Gledam deka se poveke ve ima i ke se potrudam da ne ve razocaram i povtorno da go rasonam i razbudam ovoj blog na makedonski jazik. 
Znaci...od denes vaka ke izgleda eden post na ovoj blog:
.... Dolgo ocekuvanoto leto konecno pristigna. Zeskoto vreme sekoj den se poveke se cuvstuva ... poveke se pottime i gubime mnogu tecnosti. Za da se sprotivstavime na efektite od toploto vreme, potrebno e da konsumirame sveza hrana koja bi ni ja nadomestila izgubenata tecnost, bi ne zasitila i bi bila lesno svarliva, t.e. bez da pravi efekti na poduenost. Zatoa e potrebno da podgotvime ili zgotvime lesni no vkusni jadenja so mnogu zelencuk i aromaticni rastenija (trevki). Denes vi go pretstavuvam receptot: laden, kadifen krem od tikvicki koj sto lesno se pravi, mnogu e light (lajt) i aromaticen. 

Sostojki: 1/2 glavica kromid, 3 pomali tikvicki ili edna golema, eden pogolem kompir ili dva pomali, svez bosilok (so jadri listovi), sveza menta (nane), maslinovo maslo, sol i crn biber.
Realizacija: Kromidot se przi vo malku maslo. Se dodava iseceniot kompir na mali kocki i se pokriva so voda (ne mnogu). Koga ke pocne da vrie se dodavaat i tikvickite iseceni na kocki, se posoluva i nabiberuva spord vkus. Se ostava a se vari na tivok ogan malku vreme, zasto kockite od tikvickite treba da se svarat "al dente"! Znaci, sadot se trga od ogan i se stava vo ladna voda da se izladi t.e. se prekinuva procesot na varenje. Koga varivoto e izladeno (mlako) se dodava boslok ili menta i se miksira so blender. Se prefrla vo soodveten sad i se ostava vo frizider da se izladi se do momentot na posluzuvanje. Se servira zaedno so parcinja od pecen leb (ili kakov sto vie preferirate). Buon appetito i na zdravje!!! 

p.s. Fotografiite od podgotovkata mozete da gi vidite tuka: Vellutata fredda di zucchini a due aromi.html

Нема коментара: