7. 4. 2011.

Стек од мисирка со кари, сусам и спанаќ



Денес е убав сончев ден, со вистински  "жешко сонце" .... речиси 22 степени! Го пишувам овој рецепт и веднаш заминувам на долга прошетка ... Сакам да го почуствувам вистинскиот мириз на пролетта и топлото сонце на мојот грб. Во фрижидерот имам спанаќ и месо од мисирка (од градниот дел) што ќе го зготвам за вечера: Стек од мисирка со кари и сусам и спанаќ како гарнир. Ова јадење е многу вкусно и лесно дигестивно. 
Сосојки за 2 лица : 
600 грама спанаќ 
250 /300 г стек од мисирка 1 / 2 чаша бело вино брашно кари една шака сусамедна шака ореви од бор (може да се заменат со иситнети обични ореви)3 лажици екстра девственото маслиново масло 2 чешниња лук сол луто пиперче, ако сакате 
Реализација:
Прва фаза: го ставате измиениот и добро исцеден  спанаќ во тенџерето со капак на тивок оган  околу 10-ина минути, мешајќи го повремено .Отткако ќе се обари (практично како на пареа) и излади спанаќот, исцедете го притискајќи го со рацете. Во една тефлонска тава без масло испржете ги боровите ореви, трегнете ги на страна а, потоа и сусамот. Во истата тава, се ставаат 1 лажица маслиново масло (може и сончогледово) и се пржат ситно исечканиот лук и лутото пиперче. Во нив се става исцедениот спанаќ (разделете ја топката од исцеден спанаќ со рацете) и се  заедно убаво измешајте во тавата.
Втора фаза: Стекот го сечете и чукате на тенки парчиња кои ги набрашнувате  со мешавина од брашно и малку кари ( јас ставам кари од око чувствувајќи го мирисот на мешавината). Во тавче со 2 лажици масло пржите до вцрвување 1 чешне лук. Го отстранувате и продолжувате со вцрвување на тенките парчиња од белото мисиркино месо од двете страни. Кога и тие се вцрвенети, се додава 1/2 чаша млеко (додавајќи малку вода ако е потребно), посолувате, наросувате црн бибер, покривате со капак и го варите месото на тивок оган петнаесет минути со вртење на парчињата од двете страни. Речиси на крајот го додавате и сусамотРаспоредете ги стековите во чинијата,  прелијте го со сосот, ставете го и спанаќот и Voilà, готово е ... и јадете го топло! Buon appetitо! p.s. Ако немате бело месо од мисирка можете да го замените со пилешки стек!Ова јадење е со вкус помеѓу Истокот и Западот. Можеби малку е невообичаено за македонците, но препорачувам да се направи. Навистина е многу вкусно и многу здраво.До читање до следниот пост!!! 

2 коментара:

Unknown је рекао...

Che piattino spettacolare, che bel blog, complimenti!! Sei bravissima, mi sono iscritta ai tuoi lettori fissi e ti metto nei preferiti, almeno non ti perdo!! Un abbraccio, Maria Luisa.

Unknown је рекао...

Buona Pasqua carissima, un abbraccio!!
M.Luisa