17. 9. 2010.

САЛАТА ЗА 4 ГОДИШНИ ВРЕМИЊА / INSALATA 4 STAGIONI / 4 SESON SELADS

        Ухххххх.... господе Боже, што да јадам денеска  (за ручек .... за вечера)???!!! Многу пати не знаеме што е тоа што ни се јаде, имаме недефинирана идеа за вкусот што сакаме да го почуствуваме во устата. Во такви моменти јас правам САЛАТА со тоа што имам на располагање во фрижидер и во долапите на мојата кујна. А, салата како оброк може да се јаде во сите сезони и во секое време.
        Кога се преселив во Италија, научив дека САЛАТА / INSALATA може да биде еден комплетен оброк а, не само прилог на јадење или мезе за со ракија. За ручек, многу италијанци преферираат голема порција на  INSALATA UN PO DI TUTTO /  САЛАТА ОД СЕ ПО НЕШТО! Ваква порција на салата за нив претставува коплетен оброк! 
Во чинија со зеленчук се додаваат: месо или риба, некое мешункасто растение (варен слануток, грав, леќа, грашок) разни растителни зачини, семкасти плодови и неизбежното и  здраво  МАСЛИНОВО ЕКСТРА ДЕВИЧАНСКО МАСЛО / EXTRA VIRGIN OLIVE OIL / OLIO EXTRA VERGINE .
        Различни варијации и комбинации можат да се направат и сите салати се одлични за здравјето: имаат малку калории, дигестивни се а, ги содржат сите  дневни потреби од витамини (свеж или обарен зеленчук и семкасти плодови), минерали (зеленчук), незаситени масни кислелини (маслиново масло), протеини (варени риба, месо, јајце, јагленохидрати (варен ориз, пченка, пченица).
Значи еден комплетен оброк според препорачаниот МЕДИТЕРАНСКИ НАЧИН НА ИСХРАНА.
Тоа што треба да се внимава е кој сезонски и локален зеленчук се употребува, односно да се употреби зеленчук  што го дава природата во одреден период од годината, во земјата каде што живееме. Сите ние сме интегрален дел на тоа што не окружува! Се друго е ФАНТАЗИЈА и ИЗБОР според сопствен вкус. И уште нешто моите салати ги зачинувам со т.н. ВИНЕГРЕТ, смеса од маслиново масло, оцет (лимон), сол, црн бибер и ... ДОБАР АПЕТИТ!
За денеска толку. Драг читателе до следниот мој пост: ПОЗДРАВ од СРЦЕ !!!
ФОТОГРАФИИ ОД МОИ СЕЗОНСКИ САЛАТИ:


ЛЕТО ( со ТУЊ)
ВИНЕГРЕТ: Смеса од масло, оцет (лимон) и мелен црб бибер)

 ЛЕТО (со ОРИЗ)

ЕСЕН ( со СКУША и КАРФИОЛ)
ЗИМА (со варен СЛАНУТОК / CECI)
ПРОЛЕТ
ЛЕТО (со пиперки и пилешко)
ЛЕТО (со скуша, ф'стаци, бадеми, сусам)

                                                                                                                                                                                          
                                                                                   

Нема коментара: