7. 9. 2010.

Caprese a modo mio / Моја Капрезе и Scaloppine allattate / Млечни пилешки скалопини

Ме нема,... ме нема и еве денеска ви предложувам 2 летни италијански рецепти кои се прават брзо, не се многу калорични а, се вкусни и се припадници на т.н. здрава храна или Helth food. Овие јадења можете ги послужите како предјадење, (antipasto/антипасто) : CAPRESE / Капрезе, како салата / insalata и второ јадење,(secondo/секондо): Млечен пилешки стек. А, секако во лето кога е жешко можат да бидат изедени и засебно, како единствено јадење со лебче, крекери, солени кифли ...

Првиот рецепт нека биде популарната „CAPRESE al modo mio" / Капрезе на мој начин!
За оригиналната Капрезе ви се потребни : 1 или 2 домати / помодори, 2) моцарела / mozzarela и 3) Басилок / Basilico (оној со јадри листови).
За мојата Капрезе употребив Рукола / Rucola место Босилок. И двата вида на травки се со јак миризлив интензитет, само во прашање е вкусот кој што го преферирате! Јас искрено ги обожавам и двата типа!  Но, ви препорачувам сепак да употребите босилок, како во оргиналниот рецепт. Јас, дома имав само рукола кога ја правев Мојата Капрезе.
Моцарелата ја сечете на потeнки листови, доматите исто така на тeнки кругови (попреку по нивната ширина) и ги редите во чинијата алтернативно: моцарела, домат, босилок (рукола). Зачинувате само со сол, свежо мелен црн бибер и маслиново масло!

Тука запирам со пишувањето, но ќе продолжам попладне!...A, вие можете да го дочитате овој пост во некоја наредна прилика! Чаоооооо! Ciaoooo!

Од тука продолжува вториот рецепт: Млечен Пилешки Стек / Scaloppine di pollo al latte.
За жал немам фотки од текот на подготовката на ова јадење но, едноставно е и лесно може да се направи. Ставам фотки од крајниот дел, сервирано за јадење.

Состојки за 3-4 лица:  300г. пилешки гради тенко исечени на фети / scaloppini, 1 чаша млеко ( од 200/250 мл), брашно, маслиново масло, лукче, рузмарин.  
Ги набрашнувате фетите од пиле и ги оставате да се пржат во тава со маслиново масло до вцрвување од двете страни. 

Во меѓувреме млади или стари компири ги лупите и сечете (моја препорака е да бидат исечени поситно) и ги ставате во тава за печење во рерна. Истурате врз нив маслиново масло, ги протривате со раце и ги израмнувате во тавата. Јас во тавата ставам и некое чешне лук со неговата лушпа и малку рузмарин (свеж или сушен), но доколку не ги сакате јаките миризи на зачините може и без нив. Тавата ја ставате во загреана рерна (на висока t°C) и ги печете се додека компирите не бидат добро црвени а, некои и малку изгорени. Се посолуваат по вкус, веднаш по вадењето од рерна.

Кога пилешките стекови добро се зацрвенети, ги посолувате (пожелба ставате и црн бибер) и дотурате 1 чаша млеко. Го оставате млекото малку да испари, но не целосно, а ако е потребно дотурате и малку вода за на крај да добиете повеке сос. Во пилешките скалопини (стекови) наместо вода, можете да ставите зачинетата вода (вода со популарно речено: вегета) во која се варел некој зеленчук како: грашок, тиквички, печурки, аспарагус... и секако се додава и сварениот зеленчук! На тој начин млечните пилешки стекови стануваат еден комплетен оброк и нема потреба од компири како прилог = contorno/конторно.
Со овој начин на подготовка, пилешките гради стануваат многу кревки и меки за јадење и посебно се погодни за малите дечиња.
Пилешки стек мариниран во млеко и печен во рерна

Млечен пилешки стек со тиквички

                                                                                

Нема коментара: