25. 9. 2010.

СОС ОД ПИПЕРКИ / PEPERONI SALSA

Оваа фотографија на порција од паста РИГАТОНИ со СОС од ПИПЕРКИ и црни Маслинки прво ја ставив на Face book страницата: Menu Italy и беше добро прифатена од македонските пријатели! Затоа сега ке ви го дадам и рецептот, кој мене ми го даде мајката на мојата љубов. Мислам дека црвени пиперки и црни маслинки ќе најдете и во Македонија во овој период кога се прави зимница и ајвар, а во Италија се наогаат на пазарните тезги во секое годишно доба.
Потребни состојки за 2-3 лица:

  • 4-6 црвени пиперки, зависи од големината

  • 1 жолта пиперка

  •  250 г  ригатони

  • 2 л-ци маслиново масло

  • 1/2 главица кромид, зависи од големината

  • 1 чешне лук

  • сол, црн бибер

  • 125 г кремасто сирење (може но немора)
Се печат пиперките во рерна на 200°C. Кога се печени од едната страна се вртат од другата за да се допечат. Се исклучува рерната и се оставаат да се изладат.Само кога ќе бидат потполно изладени се вадат од рерната, се лупат и чистат од семките, се сечат на парчиња.
На оган ја ставате пастата да се вари според упатството на кесата.  Продолжувате да го правите сосот.
Во тава со масло се пржи фино исечениот кромид, се додаваат излупените парчиња од пиперки, се добро се измешува  и се полива врз нив 1/2 чаша бело вино. Отткако ќе испари виното, се додаваат маслинките (исчистени од семката) и уште малку се остава на оган до исчезнување на поголем дел од течноста во тавата. Се додава сол и црн бибер според вкус.
Кремастото сирње заедно со дел од пиперките го миксате, додавате малку вода од варените ригатони и добивате еден вид крема од пиперки. Со кремата од пиперки и дел од останатите печени пиперки (ситно исечени) во длабока чинија ги мешате варените ригатони.
Ако не ставите кремасто сирење можете овој сос од парчиња пиперки и маслинки да го измешате со пастата ригатони (може и некој друг вид на паста), како што направив јас!
Се ренда и кашкавал (пармиџано) врз секоја порција од ригатони со пиперки, но не мора ако сакате да биде light..... et Voilà ( e вуола) паста ригатони е готова!
Овој сос е многу вкусен и створен за гурмани и обожаватели на ПАСТА. Можеби не е многу дигестивен и light.... но, за ручек може да биде доволна само една порција од 70-80 г. (за мажи може и 100-110 г)  паста со овој сос. Слаткиот и ароматичен вкус од ова јадење ќе ве натера да станете од масата со голема насмевка на лицето!!!:) Добар апетит!
Толку за денес,  до читање драг читателе! Чаоооооооооо!!!!

Нема коментара: