26. 1. 2011.

Bistecca di maiale in salsa di paprika / Svinska kremenadla vo sos od paprika

               Добра, урамнотежена исхрана и активен стил на живеење се стратегија за добро здравје и долг живот. Тоа е моделот кој што нутриционистите го советуваат а, лугето на денешницата треба да го практикуваат. И во диета за слабеење треба да се практикува истиот модел при што се менува само квантитетот на намирниците и методите или техниките на готвење.
Диететските рецепти презентирани во овој блог се подготвуваат брзо, лесно, прилагодени се за сечиј паричник и најважно од се е што овозможуваат да се чуствувате во форма. 
Дитетска исхрана значи да се јаде храна со малку мрсно и малку шеќери. Така би се избегнало можното оштетување на  здравјето заради недостаток од хранливи елементи кои се неопходни за да бидеме енергични во извршувањето на секојдневните активности. Нема ниедна хранлива материја што ги содржи сите супстанциии потребни за нашата добра, општа здравствена состојба. Значи, според Медитеранската диета, базично правило за една коректна исхрана би било:  ДА СЕ ЈАДЕ ОД СЕ ПО МАЛКУ! Јас се придржувам кон оваа девиза и ја советувам секому да ја практикува.

Со оглед дека во овие зимски денови владее ИНФЛУЕНЦА (грип) која од мојот дом веќе е на заминување, диетските рецепти сепак морав да ги прилагодам на ваквата ургентна ситуација. Така, за неделниот ручек од пред некој ден подготвив свинска кременадла со сос направен од микс на паприка (македонски истолчен или мелен црвен пипер) и толчено луто пиперче и чешниња од лук. Навидум ова јадење не изгледа баш диетално но, такво го прави техниката со која е зготвено.
За 2 лица потребни се следните состојки:

- 2 свински кременадли
- 4 чешниња лук
- 1 л-ца масло
- ½ чаша бело вино
- сол
- ½ л-че паприка(црвен пипер)
- луто суво истолчено пиперче

Подготовка:
Во тефлонска тава со масло на „тивок оган“ се пржат до вцрвување, чешнињата од лук. Веднаш во маслото се ставаат и кременадлите и од страна се додава и виното. По испарувањето на алкохолот се истура уште малу млака вода во која се измешува паприката и лутото пиперче во прав. Се регулира со сол според вкус. Тавата се покрива со капак и се остава околу 50 мин на тивок оган да се вари (динста) се додека не испари водата. Резултатот ќе биде формираниот црвен сос.
Како прилог на ова „секондо„ јадење направив голема чинија со свежа салата која тука ја има и во зима а, вие понудите  кисела туршија, карактеристична за македонската кујна. Секако, за закрепнување на телото добро би дошло и малку црно вино! Добар апетит и на здравје!
Ваша Emily !

п.с. Бенефиции на лутото пиперче и лукот:
Луто пиперче: Има голем број на врсти на луто пиперче и сите ја содржат главната активна состојка КАПСИЧИНА, потоа различни соли, лецитин, есенцијално масло, флавоноиди и витамин Ц кој има најважна улога во одбраната од инферкции. Каписичина-та врши поголема секреција на дигестивните ензими, а тоа значи дека го стимулира подобро варењето на храната во желудникот. Истотака овозможува и поголема еластичност на крвните капилари.
Предупредување: Не треба да се јаде често и во поголема количина бидејќи има спротивен ефект.

Лукот ги има следните бенефиции: го стимулира функционирањето на имунитетот, помага во справувањето со бактерии, вируси и габи, го намалува крвниот притисок, ја прави крвта пофлуидна, добар е против запаленија, овозможува депурација на организмот, дури го покачува и сератонинот во мозокот кој помага во справувањето со стресот и депресијата.
Предупредување: И за лукот важи истото правило, т.е. не треба да се јаде често и во голема количина бидејќи има спротивен ефект.

Нема коментара: