28. 1. 2011.

CREM CARAMEL - КРЕМ КАРАМЕЛ

Crème Caramel е француското

итернационаленo име за еден едноставен но, многу вкусен и "LIGHT" десерт чие потекло датира уште од стариот Рим. Заради шармот на францускиот „шик“ јазик и неговата доминација во дипломатијата, универзално се употребува името "Крем Карамел". Во земјите на Латинска Америка и во Шпанија уште е познат со името „flan“ а, во англосаксонските земји „сaramel custard”.

За овој десерт се потребни следниве состојки:

-  450 мл. млеко

-  150 мл пана (Слатка павлака)

-  4 јајца + 1 жолчка

-  ½ стека сушена ванила

-  120 г шеќер

Подготовка:

Рерната се вклучува на 180°C. Во тенџере се истура  млекото со половина стека ванила (или половина пакетче ванилен шеќер) и се става на оган полека да зоврие. Се трга од огнот и се остава на страна да се излади половина час. Потоа, тука се додава слатката павлака а стеката од ванила се елиминара. Со тенок млаз преку цедалка, полека со постојано мешање  се истура  смесата со млеко во мегувреме изматените јајца.

Се продолжува со топење на шеќерот во друго помало тенџере (со подебело дно), мешајќи постојано се додека не стане течен карамел.
Во овој момент истурете го течниот карамел во одбраните стампини (модли) кои можат да бидат повеќе помали или  една поголема распоредувајќи го по сета површина се додека не се излади и стврдне.
Потоа во овие модли се истура претходно добиена смеса со млеко . Модлите/та се ставаат во тава со врела вода која треба да достигне  1/3 од нивната висина и се покриваат со станиол хартија. Во загреаната рерна се става тавата со модлите да се варат во водата околу 50 минути. По изминатото време тавата се вади и се остава да се излади на собна температура. По неколку часа модлите можат да се стават  во фрижидер.
Се послужува на тој начин што се превртува во чинијата за десерт и се гарнира по желба со изматена слатка павлака, јагоди, банани, суво овошје: лешници, бадеми, ореви, искршени бисквити (јас употребив амарети) итн.
Мојот крем карамел (на фотографијата на почетокот од овој пост) имаше мала модификација но, затоа јас ви го давам оригиналниот рецепт. Немав време да  фотографирам бидејќи моите гости се најавија дека доаѓаат само неколку часа порано. Во недостаток од фотографии, овие што следат ги позајмив од италијанскиот веб сајт: „Жолт Шафран“.




Нема коментара: